Anasayfa > SAĞLIK > Dondurmalara dikkat…

Dondurmalara dikkat…

Dondurma ile cumhuriyet dönemlerinde tanışmışız. Öncesinde ise yaz aylarında serinlemek için soğuk şerbetler içilir, kar ve pekmez karışımından yapılan karsanbaç yenirmiş. Kar helvası da denilen karsanbaç aynı amaca hizmet etmesi ve benzeyişliğinden dolayı dondurmanın atasıdır diyebiliriz.

Havaların ısınmasıyla çokça tüketilmeye başlanan dondurmalar, masum gibi gözüken fakat çok da masum olmayan bir gıda ürünüdür. Başlıca; süt yağı(krema), süt, tatlandırıcılar(şeker ve glikoz karışımı), stabilizer ve emülgatörler, su ve çeşitli boya ve aroma maddelerinden meydana gelen dondurmalar, içerdiği süt ve şekerden dolayı aynı zamanda besleyici bir gıda ürünüdür de. Fakat bazı üreticiler; sütyağı yerine daha ucuz olan margarini, stabilizer ve emülgatör vazifesi gören ve hayvansal bir katkı maddesi olan jelatini kullandıklarından, helal gıda konusunda hassasiyet sahibi tüketicileri şüphe içerisinde bırakmaktadırlar. Dergimizin 2009 Mart sayısında jelatin, nisan sayısında da margarin hakkında bazı bilgileri vermiştik.

Özetle; jelatinin, hayvansal(çoğunlukla domuz) kaynaklı olmasından, margarin üretiminde ise jelatin ve emülgatörler (bkz Mayıs 2009 helal gıda) kullanılmasından dolayı dondurmalara şüphe ile bakmaktayız. Peki, hiç mi dondurma yemeyeceğiz? Diye sorabilirsiniz. Evet yiyebiliriz. Bizler bilinçli tüketiciler olarak üreticiler üzerinde bir baskı yapabilir ve bu dondurmaları yiyebileceğimiz şekilde üretmelerini sağlayabiliriz. En azından küçük üreticiler üzerinde…

Mesela; margarin yerine süt kreması kullanmasını, jelâtin yerine de keçiboynuzu zamkı denilen alternatif katkı maddesini kullanmasını isteyebilir veya bunları kullanan üreticilerden alabiliriz. Benim tanıdığım bir üretici bu şekilde yapmakta ve biz de afiyetle yemekteyiz. Başka bir alternatif de, sığır jelâtini olduğundan emin olunan jelatini kullanan üreticileri tercih etmektir.

Tavsiyemiz; bilinçli bir tüketici olup yediğimiz şeyleri bilmek veya bilmediğimizi yememektir. Bu konuda etrafımızdaki insanları da bilinçlendirmek ve bir toplum bilincinin oluşmasına vesile olmak, dolayısıyla da üreticileri helal üretim sistemine geçmeleri konusunda zorlamaktır.

HELAL GIDA – Hayreddin İŞBİLİR 

 Irfan Mektebi Dergisi

Kategoriler:SAĞLIK
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s